Dáta Masala (zdroj: Wikipedia.org) |
Jedná se v podstatě o černý čaj (přesně Assam CTC) ochucený směsí koření (kterou si raději kupuji, než ji míchat sama). Tato voňavá směs obsahuje hřebíček, bílý pepř, kardamon, skořici, zázvor a koriandr, případně může mít i nějaké další složky.
Když jsem si Masalu kupovala poprvé, dlouho jsem hledala a zkoušela recepty a nakonec zůstala u toho, který mi vyhovuje, Takto připravená Masala je krásně jemná (nemám ráda příliš výraznou, kořeněnou chuť) a pro mě perfektní:
Vezmeme 0.5 l studené, filtrované vody. Do ní přidáme cca 2 kávové lžičky směsi. Necháme přijít k varu. Jakmile začne voda vřít, přidáme 1.5-2 kávové lžičky Assamu a necháme povařit přibližně 1.5 - 2 minuty (pokud chcete silnější, nechte o nějakou vteřinu déle...). Občas promícháme. Po této době dolejeme studené nebo vlažné mléko(0.25 l) a necháme znovu přijít k varu. Jakmile voda vře, můžeme Masalu přecedit, dát do konvičky, osladit (medem, pokud nemáme, tak bílým cukrem) a s chutí do ní!
Je asi milion receptů, jak na přípravu, pokud vám můj nebude vyhovovat, dá se dohledat spousta dalších možností.
Dobrou chuť!
Pokud máte nějaký svůj vlastní, oblíbený postup, přidejte jej prosím do komentářů.
Žádné komentáře:
Okomentovat