pátek 15. listopadu 2013

MOOC kurzy - budoucnost vzdělávání?

Dnes odbočím od obvyklých témat tohoto blogu a pustím se do něčeho úplně jiného. Jelikož mám ráda osobní rozvoj a k tomu patří mimo jiné neustálé sebevzdělávání, chtěla bych napsat pár slov k tzv. MOOC kurzům.

MOOC je zkratkou slov Massive Open Online Courses, v překladu tedy "Masivní online kurzy". Jsou to webové kurzy, které buď nabízí přímo univerzity samy, nebo jsou sdruženy na specializovaných portálech, z nichž nejznámější jsou Coursera, edX nebo Udacity. Najdete zde kurzy ze všech možných (i nemožných) oblastí od programování přes teoretickou fyziku, humanitní vědy třeba až po kurz skládání hudby.

Osobně zatím dávám přednost Courseře, kde už jsem dokončila několik kurzů, díky kterým jsem se dostala k tématům, o která jsem se dříve vůbec nezajímala - mám za sebou například základy biologie nebo kurz o Beethovenových sonátách. Někteří učitelé dokonce v průběhu kurzu na diskuzních fórech vyhlašovali "konzultační hodiny" a scházeli se se svými žáky (bohužel to zatím bylo vždy v Americe), což je úžasné, protože je to přece jen nad rámec kurzů samotných. U většiny kurzů, kterými jsem tu zatím prošla bylo vidět, jak vyučující jejich téma baví, kdežto na vysoké škole mám velmi často pocit, že předmět přednášející snad dostal za trest (věnuje se svému výzkumu a přednášení je pro něj vlastně ztráta času).
Loga portálů. Zdroj: http://www.teachthought.com

A jak MOOC v kostce funguje? Popíšu koncept Coursery. Vyberete si tedy kurz, přihlásíte se do něj, přičemž předem si o něm můžete zjistit veškeré informace - kolik týdnů trvá, jaká je očekávaná týdenní hodinová zátěž, náročnost látky, zda jsou nutné nějaké prerekvizity apod. Po shlédnutí videí, která máte každý týden k dispozici, následuje většinou nějaká forma domácích úkolů - kvízy, eseje, případně jiná cvičení. Mohou zde být ještě materiály k prostudování, případně další doplňkové materiály nad rámec kurzu. Každý kurz je postavený trošku jinak, přičemž na závěr bývá obvykle o něco náročnější závěrečný test. Důležitá je zde ovšem alespoň průměrná znalost angličtiny, i když často jsou k videím dostupné titulky, takže není problém průběžně si nějaká ta slovíčka hledat (některé kurzy už jsou dostupné i v dalších jazycích, ale čeština zatím zaostává). Při úspěšném ukončení kurzu (každý má hranici úspěšnosti nastavenou jinak, např. 70% bodů ze všech kvízů apod.) dostanete certifikát o dokončení kurzu, který je už jen takovou třešničkou na dortu. Coursera také nedávno zavedla možnost ověřených certifikátů - v tomto případě už ale za absolvování kurzu něco zaplatíte. Certifikát samotný sice zatím žádnou velkou hodnotu nemá, ale dát si informace o těchto kurzech do svého CV určitě není špatný nápad - minimálně tak prokážete, že se zajímáte o svět kolem vás, něco pro sebe děláte a jste ochotni se dále vzdělávat.

Jako pozitiva těchto kurzů vidím rozhodně širokou dostupnost v podstatě odkudkoliv a kdykoliv. Do školy přece jen musíte chodit, ale tyhle kurzy můžete dělat doma u svého oblíbeného šálku kávy (nebo čaje, to už nechám na vás), nemusíte se po ránu převlékat z pyžama a nedejbože někam chodit. Do celého procesu se navíc už zapojily velmi prestižní univerzity, jako třeba Yale, Harvard, Berkeley nebo MIT. A přibývají další. Ráda bych věřila tomu, že je tento rychlý rozvoj MOOC kurzů předzvěstí revoluce vysokoškolského studia (a třeba i středoškolského - viz projekt Khan Academy), i když s rigiditou našich vysokých škol bude určitě ještě hodně dlouho trvat, než se podaří dosáhnout stavu, kdy se například studenti doma podívají na video a do školy jdou spíše diskutovat s vyučujícím nebo přímo řešit nějaké praktické problémy, týkající se probrané látky. Pokud vím, tak se zatím žádná česká vysoká škola do tohoto trendu nezapojila.

Negativem by mohl být fakt, že nikdo nehlídá, zda opravdu vše děláte poctivě sami nebo ne - ale myslím, že pokud si nějaký kurz vyberete, nejspíš si jím také sami chcete projít, téma vás zajímá a neděláte kurz z povinnosti (jako je to třeba u spousty předmětů na VŠ...). Další možností jsou právě placené certifikáty, kdy se nějakým způsobem ověřuje vaše identita.

MOOC kurzy mají před sebou určitě velmi zajímavou budoucnost a jsem moc zvědavá, kam se tento už teď obrovský virtuální univerzitní kampus posune v průběhu dalších let... Kdo ví, jestli se nám naše děti nebudou smát, že když jsme se chtěli něco naučit, museli jsme se zvednout a jít do školy...

A co vy? Už jste nějaké podobné kurzy absolvovali nebo se na to teprve chystáte?

1 komentář:

  1. Už 2 roky se chystám na gamifikaci, jen se k tomu ne a ne donutit :D Nebýt současné školy, asi bych tu hromadu času rád obětoval...
    Ale moc hezký článek, aspoň vím, že coursera není jediná :)

    OdpovědětVymazat